Paleo-
frukost

De sista veckorna har jag snöat in på paleokost, som är ett annat ord för hur vi åt när vi jagade och samlade, alltså tiden innan jordbruket kom. Det är nåt tilltalande i att få äta det ursprungliga som naturen har skapat. Betoningen ligger på ursprung och kvalitet. Råvarorna är så rena och oprocessade som möjligt, med så få tillsatser som möjligt.
Råvarorna är ofta ekologiska och paleokosten är helt fri från raffinerat socker, spannmål och mjölkprodukter.

Med detta i tanken blev det en rolig utmaning att göra en frukost helt i äkta paleoanda. Utan mjölk och bröd. Utan onödigt socker och med alternativ till något av det godaste jag vet: yoghurt och musli.

Och det gick hur bra som helst! Med lite tid och tålamod, fantasi och bra inspiration blev detta den godaste frukost vi ätit på länge. Här är recepten till min paleofrukost!

Grön Smoothie
Spenat
En bit ingefära
En halv avocado
Några bitar frusen mango
En kiwi
Granatäpple
Kokosvatten
En tesked hampaprotein
Några myntablad
En halv pressad lime

Mixa alla ingredienser och smaka av med lite pressad lime.

Bananpannkaka
2 ägg
1 banan
1 tesked vaniljpulver

Mosa banan och ägg och vispa ihop till en slät smet.
Stek i plättjärn och servera med färska bär, hackade valnötter och lite agavesirap.

Äggröra
3 ägg
1 dl kokosgrädde
lite salt

Rör ihop smeten och smält smöret i en stekpanna. Häll i smeten och rör hela tiden tills äggröran blivit krämig.
Toppa med lite hackad persilja och flingsalt.

Ägg florentine

Toast
2 ägg
4 msk mandelmjöl
2 msk fiberhusk

Blanda alla ingredienser och rör ordentligt till en slät smet. Häll upp smeten i en platt, avlång form.
Ställ i micron i 1,45 min och låt svalna något.
Dela toasten i 2 avlånga delar och stek i smör så att de får en frasig yta.

Hollandaisesås
Kryddreduktion
2 dl vitvinsvinäger
1 lagerblad
10 hela korianderfrön
5 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn
1 liten schalottenlök

Hollandaisesås
50 g smör
3 äggulor
2 msk äppelcidervinäger
saften av 1/2 citron
salt och peppar

Börja med kryddreduktionen. Häll vinägern i en kastrull och lägg i kryddorna. Koka upp och reducera till 2 msk återstår. Ca 5-10 min.
Skira smöret. Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron över ett varmt vattenbad. Rör hela tiden tills äggen tjocknat. Rör ner det skirade smöret lite i taget under omrörning. Vispa till såsen tjocknat. Vispa ner kryddreduktionen och citronsaft. Smaka av med salt och peppar och ev mer citron.

Pocherat ägg

2 ägg
1 l vatten
2 msk ättika

Koka upp vatten med 2 msk ättika. Häll försiktigt i 2 ägg och låt sjuda i 3 min. Plocka upp med en hålslev och stjälp upp på toasten.

Toppa med en bit stekt lax, hollandaisesås och lite hackad persilja.

Avocadoyoghurt med granola

Avocadoyoghurt
1 avocado
1 banan
1 dl kokosolja

Mixa alla ingredienser till en slät smet.

Granola
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl grovhackad mandel
2 dl grovhackade paranötter
2 dl grovhackade hasselnötter
1 dl riven kokos
1 dl gojibär
1 dl gula russin
0,5 dl sesamfrön
1 tsk äkta vaniljpulver
1 klick solrosolja
ev kanel och nystöts kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda frön och nötter i en stor bunke.
Strö över vaniljpulver och ev kanel och kardemumma.
Klicka i kokosolja och krama ihop allt.
Häll müslin i en djup ugnsplåt och rosta i 15-20 minuter tills nötterna blivit lite gyllenbruna. Rör lite i müslin efter halva tiden.
Blanda i gojibär och russin när muslin svalnat.
Servera tillsammans med avocadoyoghurten och toppa med lite extra riven kokos.

Njut av frukosten tillsammans med pressade apelsiner, nybryggt kaffe eller te och dom du tycker om!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/u/u7392236/www/wp-includes/functions.php on line 3767